Kryptovaluutat Suomessa

Kryptovaluutat Suomessa

Vaikka toisin voisi luulla, niin kryptovaluutat ovat Suomessa täysin laillinen ja myös suosittu sijoituskohde varsinkin nuorten keskuudessa. Vanhempi sukupolvi ei kenties edes vielä tiedä, mistä on kyse tai ainakin suhtautuu aiheeseen varauksella. Tässä artikkelissa tutustutaan muun muassa dogecoiniin ja kryptovaluuttojen hyviin ja huonoihin puoliin.

Mikä ihmeen dogecoin?

Moni on varmasti kuullut bitcoinista, joka on ollut uutisissa varsin paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Bitcoin ei kuitenkaan ole ei ensimmäinen eikä viimeinenkään kryptovaluutta, vaan tähän päivään mennessä tämän suositun digivaluutan rinnalle on syntynyt yli 14 000 erilaista kryptovaluuttaa. Ethereum, cardano, litecoin ja dogecoin ovat vain muutamia näistä. Lisäksi uusia kryptovaluutoita kehitellään koko ajan lisää, kun edeltäjien virheitä on paikattava tavalla tai toisella.

Kun kuulee ensimmäisen kerran sanan dogecoin, sana saattaa huvittaa. Miten ihmeessä on olemassa tämän niminen kryptovaluutta? Kyseessä olikin aluksi vain vitsi, eikä dogecoinista ollut tarkoitus tulla oikeaa kryptovaluuttaa. Valuutta kuitenkin nousi suosioon meemivaluuttana vuonna 2020, kun Elon Musk twiittasi aiheesta.

Koska dogecoinia ei perustettu tosimielellä, on valuutta myös hieman erilainen kuin esimerkiksi bitcoin tai ethereum. Se toimii peer-to-peer -verkossa, eikä se käytä kiinteitä palvelimia. Tämän takia dogecoin on erittäin riippuvainen siitä, että sen verkkoa käytetään tarpeeksi. Esimerkiksi bitcoin ja monet muut kryptovaluutat toimivat lohkoketjulla, joka on monella tapaa varmempi pohja digivaluutalle. Vaikka dogecoin onkin erittäin epävarma kryptovaluutta, ei tämä ole pysäyttänyt valuutan suosion kasvua. Tälläkin hetkellä dogecoinia pystyy käyttämään jopa maksutapana joissain yhteyksissä. Jos aihe kiinnostaa, voi ostaa dogecoinin ja tutustua sen ominaisuuksiin tarkemmin.

Kryptovaluutat kiinnostavat erityisesti nuoria suomalaisia

Dogecoinin kaltaiset kryptovaluutat kiinnostavat Suomessa erityisesti nuoria, jotka ovat viime vuosina hurahtaneet sijoittamisen maailmaan. Osakkeet ovat tietysti kaikissa ikäluokissa suosituin sijoituskohde, mutta kryptovaluuttoihin sijoittamista vähintäänkin pohditaan. Itse asiassa 18-25 –vuotiaista neljäsosa ja 26-35-vuotiaista viidesosa on kiinnostunut sijoittamaan kryptovaluuttoihin.

Varsinkin meemivaluuttoihin sijoittaessa on oltava varovainen

Kaikki eivät siis ole tehnyt sijoituksia kryptoihin kiinnostuksesta huolimatta, mikä johtuu pitkälti digivaluuttoihin sijoittamiseen liittyvistä riskeistä. Varsinkin dogecoinin kaltaisten meemivaluuttojen arvo heilahtelee paljon kysynnän ja tarjonnan mukaan.